Wednesday 22 July 2009

SPICY COUS COUS by MARCONI McCONNELL


HI GUYS!!! I TRIED TO MAKE THIS DISH SEVERAL TIMES, BUT IT SEEMED THAT IT WAS ALWAYS MISSING SOMETHING. BUT ONLY NOW I CAN FINALLY REVEAL THE RESULT!!

STEP 1: 1 SWEET POTATO (PEELED AND DICED)

1 RED ONION (DICED)

2 CLOVES OF GARLIC (CRUSHED OR FINELY CHOPPED)

OLIVE OIL

*FRY THE CHOPPED SWEET POTATO WITH THE RED ONION AND THE 2 GARLIC CLOVES IN A LITTLE OLIVE OIL. YOU CAN ADD A TABLESPOON OF BUTTER IF YOU LIKE. AND COOK ALL THE INGREDIENTS TILL THE POTATO IS SOFTEN. THEN SET ASIDE.

STEP 2: 500g COUS COUS

600ml CHICKEN STOCK (VEGETABLE CUBE STOCK

DISSOLVED IN 600ml OF BOILING WATER).

*PLACE THE COUS COUS IN A BIG BOWL AND POUR OVER THE HOT STOCK. AND COVER WITH A CLING FILM FOR ABOUT 5 MINUTES. THEN FLUFF UP WITH A FORK AND SET ASIDE.
STEP 3: 1 GRILLED AUBERGINE, 1 GRILLED RED PEPPER, 1 GRILLED COURGETTE AND 1 GRILLED CARROT.

*SLICE ALL THE INGREDIENTS ABOVE ABOUT HALF A CENTIMETRE THICK AND RUB THEM IN OLIVE OIL AND GRILL THEM IN A PAN GRILL GRADUALLY UNTIL THEY GET THE BROWN MARKS IN BOTH SIDE. CHOPPED THEM AND THEN ADD THESE INGREDIENTS TOGETHER WITH THE STEP 1.


STEP 4: 1 CAN OF CANELLINE BEANS (HEATED WITHOUT BOILING)

SPRING ONION CHOPPED ( A HAND FULL)

CORIANDER CHOPPED (A HAND FULL)

SUNBLUSHED TOMATOES (A HAND FULL)

1 CAN OF PITTED GREEN OLIVES

1 DESEED RED CHILLI PEPPER FINELY CHOPPED

*ADD ALL THESE INGREDIENTS TO THE PAN IN STEP 1.


STEP 5: THE DRESSING - SMALL PACK OF CHERRY TOMATO

(HALVED)

JUICE OF 2 LEMONS

LEMON ZEST OF 1 LEMON

1 TEASPOON OF SUGAR

1 DESSERT SPOON OF MUSTARD

1 TABLESPOON OF BALSAMIC VINEGAR

50ml OF EXTRA VIRGIN OLIVE OIL

SALT AND PEPPER (ACCORDING TO YOUR TASTE)

*MIX ALL THESE INGREDIENTS AND POUR THE DRESSING OVER THE COUS COUS AND FINALLY BRING ALL THE INGREDIENTS TOGETHER AND MIX THEM VERY WELL. THAT'S ALL. TO BE SERVED COLD!!!
PS. (THE WAY WE MAKE THE ENGLISH COUS COUS IS DIFFERENT FROM THE BRAZILIAN ONE. SO, FOR COOKING THE BRAZILIAN COUS COUS THE BEST WAY IT IS NOT TO ADD THE BOILING WATER, BUT STEAM IT)
*****

OLA PESSOAL!!! EU TENTEI FAZER ESTE PRATO DIVERSAS VEZES, MAS PARECE QUE ESTAVA SEMPRE FALTANDO ALGO. MAS AGORA EU POSSO FINALMENTE REVELAR O RESULTADO!!!


1 PASSO: 1 BATATA DOCE DESCASCADA E CORTADA EM CUBOS

1 CEBOLA VERMELHA (CORTADAS EM CUBOS)

2 DENTES DE ALHO (AMASSADOS OU FATIADOS BEM FINO)

AZEITE DE OLIVA.

*FRITE A BATATA DOCE COM A CEBOLA E O ALHO EM UM POUCO DE OLHO. VOCE PODE ADICIONAR MANTEIGA SE PREFERIR. COZINHE TODOS OS INGREDIENTES ATE A BATATA FICAR MACIA. E RESERVE.


2 PASSO: 500g DE CUSCUZ

600ml DE CALDO DE VEGETAIS (1 OU 2 CUBOS DE CALDO

DE VEGETAIS DISSOLVIDO EM AGUA FERVENTE)

*COLOQUE O CUSCUZ EM UM PIREX REDONDO E GRANDE E DESPEJE O CALDO DE VEGETAIS, ENTAO CUBRA COM FILME PLASTICO E DEIXE POR APROXIMADAMENTE 5 MINUTOS. SEPARE O CUSCUZ COM UM GARFO E RESERVE.


3 PASSO: 1 BERINGELA GRELHADA, 1 PIMENTAO VERMELHO GRELHADO, 1 ABOBRINHA GRELHADA E UMA CENOURA GRELHADA.

*FATIE TODOS OS INGREDIENTES ACIMA APROXIMADAMENTE NA GROSSURA DE MEIO CENTIMETRO E ADICIONE UM POUCO DE AZEITE DE OLIVA. COLOQUE-OS EM UMA PANELA GRILL AOS POUCOS ATE QUE OS INGREDIENTES OBTENHAM AS MARCAS MARROM DOS DOIS LADOS. CORTE-OS EM PEDACOS PEQUENOS E ADICIONE JUNTOS COM OS INGREDIENTES DO 1 PASSO.


4 PASSO: 1 LATA DE FEIJAO CANELLINE (AQUECIDO SEM DEIXAR

FERVER)

1 MAO CHEIA DE CEBOLINHA PICADA

1 MAO CHEIA DE QUENTRO PICADO

1 MAO CHEIA DE TOMATE SEMI-SECO

1 LATA DE OLIVAS VERDES SEM CAROCO

1 PIMENTA VERMELHA SEM SEMENTES PICADA BEM FINA.

*ADICIONE TODOS ESTE INGREDIENTES NA PANELA DO 1 PASSO.


5 PASSO: O MOLHO: 1 PACOTE DE TOMATE CHERRY (CORTADAS AO

MEIO)

SUCO DE DOIS LIMOES

RASPA DE 1 LIMAO

1 COLHER DE CHA DE ACUCAR

1 COLHER DE SOBREMESA DE MOSTARDA

1 COLHER DE MESA DE VINAGRE BALSAMICO

50ml DE AZEITE DE OLIVA EXTRA VIRGEM

SAL E PIMENTA (A GOSTO)

*MISTURE TODOS ESTES INGREDIENTES E DESPEJE O MOLHO SOBRE O CUSCUZ E FINALMENTE COLOQUE TODOS OS INGREDIENTES JUNTOS, MISTURANDO-OS MUITO BEM. E PRONTO. PARA SER SERVIDO FRIO!
PS. A MANEIRA DE PREPARA O CUSCUZ INGLES E DIFERENTE DO JEITO BRASILEIRO. ENTAO, PARA COZINHAR O CUSCUZ BRASILEIRO NAO ADICIONE AGUA FERVENTE E SIM COZINHA-LO A VAPOR.

MARCONI McCONNELLxxx

2 comments:

  1. hi marconi

    finally visited ur website.... its superb... the pictures have made me hungry .....no doubt u r talented in every aspect... we r fortunate to have u in our organisation. i m going to try ur cous cous recipe. marconi u r the best and my best wishes r always with u . wish u good luck in all ur future endevours. last but not the least u r simply the great and a very good human being. from sudeshna

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  2. THANK YOU VERY MUCH INDEED SUDESHNA!!

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